Diferenţa dintre retro şi vintage

Înainte să vorbim despre hainele retro, trebuie să lămurim ce înseamnă acest termen şi ce înseamnă „vintage”, pentru că, din păcate, puţină lume ştie diferenţa dintre cele două.

Atât îmbrăcămintea vintage, cât şi cea retro aparţin unei anumite epoci: anii ’30, ’40, ’50, ’60, ’70, ’80 şi ’90. Stilul retro este acela care te întoarce în timp sau acela care reproduce stilul unei anumite epoci. Hainele produse în ultimii ani le putem considera haine moderne sau contemporane.

Deosebirea între vintage şi retro este că tot ce este mai vechi de 40 de ani este considerat vintage, pe când ceea ce este mai nou de 40 de ani este considerat retro.

Atunci când vorbim de vintage ne referim la ceea ce a fost înainte de anii ’60, iar când spunem retro ne referim la perioada anilor ’60 până in ’90 inclusiv.

Dacă alegem să purtăm retro nu înseamnă că trebuie să purtăm haine vechi; hainele retro au un iz aparte şi, combinate fericit, arată fabulos şi exact aşa te fac să te şi simţi.

Este adevărat că trebuie să avem un simţ estetic bine dezvoltat, dar cu toate acestea, hainele retro pot arăta fabulos atât timp cât nu încerci cu tot dinadinsul să faci din ele sau din ţinută una de un „futurism exagerat”.

De pildă fustele în „A” pe materiale simple sau în carouri, cu o pereche de cizme de cauciuc şi o helancă sunt şi retro şi actuale. Nimeni nu o să-şi dea seama că tu ai de ceva vreme ţinuta în şifonier, pentru că este încă actuală.

Pantalonii din velur sau raiat evazaţi, cu talie înaltă sau normală, asortaţi cu o cămaşă banală reprezintă o alegere fericită, iar cu un şal sau trench chiar formezi o ţinută cu care să te mândreşti.

Ca hainele să nu pară vechi trebuie să nu căutaţi să complicaţi ţinutele cu accesorii foarte actuale, culori foarte tari şi încălţăminte extravagantă. În rest, let’s retro!

Comentarii (2)

 • carla

  Pe 22 februarie 2016 la ora 8:52

  Hey! Imi place acest blog.Felicitari.Esti o inspiratie pentru multe femei.Mult succes.

  răspunde →
  • Maria Simion

   Pe 22 februarie 2016 la ora 10:42

   Te pup tare …

Adaugă comentariu

Anti-spam