Uneori ne inconjuram de oameni care ne vand iluzii, care pozeaza in ce nu sunt si care isi joaca foarte bine rolul. Daca nu suntem suficienti de vigilenti si nici cu o prea mare experienta in cunoasterea si identificarea acestor oameni, efectul pe care acestia o pot avea asupra noastra este unul devastator. Problema e ca de cele mai ori intelegem si-i depistam extrem de tarziu.

Am sa va dau cateva idicii pentru o identificare mai usoara a acestor oameni toxici de care trebuie sa ne ferim:

Toate discutiile se rezuma doar la el

Vorbeste mereu doar despre el, despre ce are de gand sa faca pe viitor, despre ce face la locul de munca, despre colegii lui sau despre pasiunile pe care le are? Si tu ai sentimente, iar el trebuie sa invete sa-ti acorde atentie. Discutiile trebuie purtate in doi, nu sa asisti la un monolog care parca nu se mai termina.

Nu empatizează

Când treci printr-o situație dificilă, un prieten adevărat va încerca să te ajute, să te încurajeze și să-ți ofere sprijin moral. În schimb, un prieten toxic va părea complet insensibil la suferința ta și își va vedea pur și simplu de viață fără să pară afectat de problemele tale.

Te șantajează emoțional

Un fals prieten se va folosi de sentimentele tale pentru a obține de fiecare dată ceea ce își dorește. Șantajul emoțional este una dintre metodele prin care știe că nu va da greș, astfel că de fiecare dată când nu îi faci pe plac se va supăra și îți va face reproșuri.

Nu cedează

Relațiile de prietenie se bazează pe empatie și pe echilibru. Fiecare trebuie să știe când și cât să cedeze pentru ca prietenia să fie una frumoasă și de durată. Dar un prieten toxic nu va face asta. O astfel de persoană nu face compromisuri și insistă ca de fiecare dată să aibă ultimul cuvânt.

Nu se bucură pentru reușitele tale

Un prieten toxic va deveni brusc foarte nemulțumit atunci când ai succes. Va încerca să minimalizeze importanța reușitelor tale și va părea invidios. Pe de altă parte, un prieten adevărat se va bucura alături de tine și va căuta modalități prin care să sărbătoriți reușita.

Te caută când are nevoie de tine

Un prieten adevărat te va căuta pentru că pur și simplu îi lipsești și vrea să știe ce mai faci. În schimb, un prieten toxic te va căuta de cele mai multe ori când are nevoie de ajutorul tău.

Încearcă să te schimbe

O persoană care ține cu adevărat la tine te va accepta așa cum ești, cu defecte și calități. Dar un prieten fals va încerca permanent să te schimbe, părând mereu nemulțumit de ceea ce faci sau spui.

Nu poti evolua langa el

Se spune ca este bine sa ai alaturi o persoana care te poate ajuta sa devii un om mai bun, sa evoluezi si sa-ti faci un scop in viata. Daca prietenul tau nu are incredere in puterile tale si mereu te descurajeaza atunci cand vrei sa faci ceva, atunci este clar ca ai de-a face cu un om toxic. Nu ai nevoie de o persoana care sa te judece la fiecare pas si care te impiedica sa-ti urmaresti idealurile.

Sper sa reusiti sa-i reperati mai usor…

Va pupa Loli 🙂

Adaugă comentariu

Anti-spam